Show menu

Intervju - Marko Oštir

19. 1. 2023
Marko Oštir, nekdanji rokometni reprezentant v RK Gorenje Velenje opravlja funkcijo koordinatorja mlajših selekcij in trenerja mladinske ekipe.

Poleg tega, da je z dvema različnima ekipama postal slovenski prvak, je osvojil Ligo prvakov in bil član slovenske reprezentance, ki je na domačem evropskem prvenstvu osvojila srebrno medaljo. Z izbrano vrsto mu je uspelo tudi tisto, o čemer mnogi uspešni športniki lahko le sanjajo – nastopil je na olimpijskih igrah. Danes svoje znanje in neprecenljive izkušnje uspešno prenaša na naslednike. 

Marko tudi v tej sezoni vodi mladinsko ekipo RK Gorenje Velenje, s katero je lani osvojil naslov državnih podprvakov.

Kako ste zadovoljni s prvim delom sezone?
S prvim delo sezone smo rezultatsko gledano zelo zadovoljni. Odigrali smo 8 prvenstvenih tekem (6 zmag, 1 neodločen rezultat, 1 poraz). Žal nam je, da so nam v prvem delu odpadle tri prvenstvene tekme, ki jih bomo sedaj odigrali v spomladanskem delu. Zaradi tega smo imeli v jesenskem delo daljša obdobja brez tekem, kar slabo vpliva na potek sezone pri mladih športnikih. Rokometaši in trenerji najraje igramo tekme, da na igrišču pokažemo, kaj smo se med tednom naučili.

Kakšni so cilji vaše ekipe v tej sezoni?
Cilj mladinske ekipe je, da razvijemo čim več rokometašev, ki bodo lahko nekoč igrali za člansko ekipo RK Gorenje Velenje. Ne želimo pa, da se razvijejo samo v dobre rokometaše ampak tudi v odgovorne mlade osebe, ki bodo kos vsem preizkusom, ki jih bo pred njih prineslo življenje.

So fantje v vaši ekipi dovolj motivirani?
Mladinska ekipa je zadnja stopnica pred člansko ekipo RK Gorenje Velenje. Vsi rokometaši v njej se dobro zavedajo kakšni so njihovi cilji in kako bodo do njih prišli. Posledično so zelo motivirani in polni delovne vneme na vsakem treningu. Zgodi se celo, da jih moram kdaj celo malo zaustavljati, da ne bi prišlo do kakšne nepotrebne poškodbe v preveliki želji na treningu.

Kako pred tekmo motivirate svojo ekipo?
Pred vsako tekmo se še enkrat pogovorimo o posameznih značilnostih našega nasprotnika. Fante spomnim na naša pravila in dogovore, ki se jih moramo držati ob in na igrišču. Predvsem pa jih poskušam čimbolj razbremeniti, da ne bi čutili prevelikega pritiska pred samo tekmo. Povem jim, da naj uživajo na igrišču in naj pokažejo kaj znajo. Znajo pa za svoja leta zelo veliko.

Kakšen mora biti trener mlajših selekcij?
Trener mlajših selekcij mora biti predvsem dober pedagog in človek. Z besedo in zgledom mora biti primer človeka - športnika, ki mu bodo mladi sledili. Svoje varovance mora poleg rokometa naučiti tudi ostale stvari, ki jih bodo potrebovali pri svojem razvoju v vsakdanjem življenju.

Se kdaj vidite v vlogi članskega trenerja?
Trenutno sem z vlogo trenerja mladinske ekipe zelo zadovoljen. Rokomet se v mladinski ligi igra na zelo visokem nivoju in marsikatere tekme se ne bi sramovali niti v članski konkurenci. Pri nas na srečo rezultat ni edino merilo uspeha in se lahko tako posvetimo tudi razvoju mladih igralcev. Poleg tega pa na določenih področjih pomagam tudi pri naši članski ekipi in sem tako aktiven na obeh področjih.

Zakaj ste postali rokometni trener?
Po dolgi in uspešni igralski rokometni karieri sem dobil priložnost, da sem postal pomočnik pri članski ekipi RK Gorenje Velenje. Delo trenerja me je takoj navdušilo in ugotovil sem, da lahko tako uspešno prenašam svoje znanje in izkušnje na mlajše generacije. Imel sem srečo, da so me trenirali številni zelo dobri trenerji, od katerih sem se lahko marsikaj naučil in tako lahko to pridobljeno znanje s pridom uporabljam pri svojem rokometnem delu.

Kaj vas navdihuje za delo v mlajših selekcijah?
Za delo pri mlajših selekcija me navdihuje predvsem razvoj mojih fantov na rokometnem in osebnostnem področju. Spremljam jih iz dneva v dan in opazujem kako napredujejo. Veseli me, ko vidim njihov uspeh in vem, da je majhen kamenček v tem mozaiku tudi posledica mojega dela.Prijavi se na e-novice

Prijavi se