Show menu

FOTO: Po 80 minutah v Mariboru do brona

16. 4. 2017

Moštvo Gorenja Velenja je osvojilo 3. mesto v tej sezoni Pokala Slovenije. Po kar dveh podaljških in 80 minutah igre je Riko Ribnico ugnalo s 37:35.


Velenjski trener Borut Plaskan je na začetku na parket poslal – z izjemo Nejca Cehteta in Gregorja Potočnika – rokometaše, ki sicer tekme začenjajo na klopi. Ti so po nasprotnih napadih Janeza Gamsa in Roka Golčarja ob koncu 10. minute poskrbeli za vodstvo s 7:4, a se je v naslednjih sedmih minutah Riko Ribnica s tremi zaporednimi sedemmetrovkami prebila do izenačenja (7:7). V preostanku prvega polčasa sta obe moštvi nato povedli tudi za dva gola (10:8 in 10:12 ), na odmor pa odšli poravnani na 16:16.


V prvi polovici drugega polčasa rednega dela so bili nato pol koraka pred tekmeci Ribničani, ki so na začetku 43. minute znova povedli za dva zadetka (22:20). V naslednjem napadu je velenjska zasedba ostala Nejca Cehteta, ki je po drugem udarcu v glavo še drugič na tekmi obležal na parketu dvorane Tabor in igrišče zapustil v spremstvu klubske zdravniške službe. Dogodek je podžgal njegove soigralce. Klemen Ferlin, ki je v drugem polčasu zamenjal Roka Zaponška, je zaklenil svoja vrata, Matjaž Brumen pa je s sedmih metrov ob koncu 48. minute povišal na 24:22.


Na +2 sta kasneje povišala še Gams (25:23), ki se ga je ob koncu 52. minute slovenski reprezentant Nik Henigman lotil z brcami in bil z modrim kartonom zasluženo nemudoma poslan pod prho, ter z lepo rotirano žogo s krila kapetan Niko Medved (26:24). Ribničani so se za tem prebili do izenačenja. Za zadnjega na 28:28 je 42 sekund pred koncem rednega dela poskrbel Blaž Nosan.


Prvi podaljšek so znova bolje začeli izbranci Roberta Beguša, ki so prek reprezentanta Jana Grebenca, ki bo v prihodnji sezoni igral za Gorenje Velenje, po treh minutah vodili s 30:28. V drugem polčasu prvega dodatka so se Velenjčani med žive vrnili po zaslugi izjemnih štirih obramb Ferlina. Slabe pol minute pred iztekom časa so vodili z 31:30, imeli žogo v svojih rokah in igralca več v polju, a s slabo podajo tekmecem ponudili nasprotni napad in izenačenje. Sedem sekund pred koncem je bil uspešen David Kovačič.


Sledil je nov podaljšek z dvema petminutnima polčasoma. Tedaj so pobudo prevzele ose in vseskozi vodile. Dobri dve minuti pred koncem drugega polčasa je Brumen, z devetimi zadetki najboljši strelec tekme, povišal na +3 (36:33), a tudi to ni zagotovilo popolnoma mirnega zaključka. V minuti in pol so se Ribničani približali na 35:36, a so Velenjčani vendarle zadržali trezne glave in uspešno zaključili tekmo.


Gorenju Velenju do konca sezone preostaja še šest dvobojev Lige NLB za prvaka. Na naslednjem obračunu državnega prvenstva se bo prihodnjo sredo ob 18. uri v domači Rdeči dvorani pomerili s Celjem Pivovarno Laško, ki je bilo v polfinalu pokalnega tekmovanja boljše s 26:23.


Borut Plaskan, trener Gorenja Velenja:
"Praznike v Mariboru smo si nekoliko podaljšali. Čestitke fantom za osvojeno tretje mesto. Povsem drugačen občutek je, če turnir zaključiš z zmago. Na tekmi nam je v trenutkih, ko smo imeli vse v svojih rokah, popuščala osredotočenost. Po nepotrebnem smo izgubljali žoge in se odločali za slabe strele. Po dveh podaljških smo zasluženo zmagali. Nekateri igralci so pošteno utrujeni. Upam, da z Nejcem Cehtetom ni nič hujšega. Sedaj se moramo osvežiti in se nato začeti pripravljati na nov derbi s Celjani."


Klemen Ferlin, vratar Gorenja Velenja:
"Tekmo smo zasluženo dobili. Začeli smo jo preveč mehko. Že na začetku bi morali nakazati, da si želimo bronaste medalje. V drugem polčasu smo se želeli oddaljiti na več kot dva zadetka, a so se Ribničani dobro upirali. Po dveh podaljških nam je naposled le uspelo odločiti tekmo v našo korist."


FINALNI TURNIR POKALA SLOVENIJE (Maribor, dvorana Tabor):

Tekma za 3. mesto, nedelja, 16. aprila:
GORENJE VELENJE : RIKO RIBNICA 37:35 (16:16, 28:28, 29:30, 31:31, 34:32)
Gorenje Velenje:
Baznik, Ferlin (13 obramb) in Zaponšek (6 obramb), v vratih, Cehte 1, Medved 3,Haseljić, Ovniček 4, Stojnić 1, Tokić 1, Mitrović 4, Potočnik 6, Golčar 6, Kleč, Gams 2, M. Nosan, Brumen 9.
Riko Ribnica: Klarič (8 obramb) in Perovšek v vratih, Leban 3, Fink 2, Gremenc 6, Knavs 1, Henigman, Skušek 1, Pucelj 2, Pahulje, B. Nosan 7, Kljun, Kovačič 6, Setnikar 5, Kulenović 2, Košmrlj.


STATISTIKA
FOTOGALERIJA

Prijavi se na e-novice

Prijavi se