Show menu

Gorenjeva smola ne pozna meja!

21. 11. 2016

Moštvo Gorenja Velenja ta teden čakata kvalifikacijski tekmi za nastop v skupinskem delu Pokalu EHF. Tekmec v 3. krogu predtekmovanja bo nemško moštvo Füchse iz Berlina, ki bo v Rdeči dvorani gostovalo to sredo ob 19. uri, medtem ko bo povratni dvoboj v nemški prestolnici na sporedu tri dni za tem, v soboto, 26. novembra ob 19.30. Pred obračunoma trenerju Borutu Plaskanu še naprej nemiren spanec povzročajo velike težave njegovih izbrancev s poškodbami.


Že tako zapolnjen seznam igralcev z zdravstvenimi težavami se je po zadnji tekmi Lige SEHA Gazprom v dvorani Zlatorog podaljšal še za dve imeni. Huje sta jo skupila Anže Ratajec in Luka Mitrović, za dodatne skrbi pa je poskrbel sobotni trening, ki je ob igrišče postavil še Janeza Gamsa.


Ratajec si je poškodoval desno koleno, detajlne preglede pa je prestavil kovinski tujek v sklepu, ki ga je zdravniška služba odkrila po pregledu z rentgenom. Prav neverjetno, a Ratajec je zadnji dve desetletji preživel s šivanko v kolenu, kar preprečuje možnost pregleda z magnetno resonanco. Bolj nenavadne smole si pravzaprav ne da izmisliti s še tako bujno domišljijo! V sredo Trebanjca v dresu Gorenja tako najprej čaka kirurški poseg (artroskopija), s katerim mu bodo v celjski bolnišnici odstranili kovinsko iglo, medtem pa preverili še, kako resna je poškodba kolena. V vsakem primeru bo 25-letni igralec primoran počivati vsaj nekaj tednov.


Hudo poškodovan je obračun s Celjem Pivovarno Laško končal Mitrović. Srbski rokometaš kluba iz Šaleške doline je v enem izmed dvobojev za žogo prejel močan udarec v obraz in utrpel zlom zadnje stene orbitalne kosti. V torek ga v mariborski bolnišnici čaka nov kontrolni pregled vida, na podlagi katerega se bo konzilij zdravnikov odločil, ali bo celjenje poškodbe potekalo po konzervativni poti ali bo potreben operativni poseg. Slednji je vsekakor izredno zapleten in zahteven, saj lahko po njem pride do težave z (dvojnim) vidom. Mitrović bo z igrišč zagotovo odsoten nekaj mesecev, dodatno pa bo odsotnost daljša, ker je IHF letos sprejel sklep, da v rokometu na tekmah igralci ne smejo več nositi zaščitne obrazne maske.


Na mestu srednjega zunanjega igralca tako ostaja le Rok Ovniček, ki prav tako še ni povsem nared, saj okreva po poškodbi prepone. Že na zadnjem obračunu proti Celju PL je sicer stisnil zobe, a to gotovo ni najboljši obet za »trilogijo« težkih tekem, ki RK Gorenje Velenje čakajo v naslednjih dneh (23.11. in 26.11. Füchse Berlin, 29.11. Veszprem). Ne povsem pripravljena sta tudi kapetan Niko Medved, ki celi raztrganino mišice ramenskega obroča, ter Rok Golčar s poškodovanim kolenom. Da je nesreča v taboru črno-rumenih še toliko večja, si je na sobotnem treningu koleno poškodoval še Janez Gams. Za kakšno poškodbo gre in koliko časa bo potekalo okrevanje, bo znano po podrobnih pregledih v teh dneh.


Z optimizmom zasedbo os polni le dobro okrevanje Klemna Ferlina. Poškodba vratarja se vleče še iz minule sezone, ko si je na reprezentančnih pripravah, pred katerimi je kazal sijajne predstave, hudo poškodoval koleno. Kot kaže, pa bo po rehabilitaciji križnih vezi kmalu le znova nared, da stopi med vratnici.


Gorenje Velenje bo tako za tekmi z nemškimi tekmeci v svoj kader zagotovo uvrstilo katerega izmed nadobudnih članov mlajših selekcij, ki z marljivim delom opozarjajo nase. Na gostovanje v Prešov je tako že potoval Tadej Mazej, proti Celjanom pa je priložnost dobil Kenan Pajt. Ta je na svojem debiju dosegel tudi prvi zadetek v članski konkurenci. Za kvalifikacijski tekmi so v Velenju stalni zasedbi (iz mladinskih vrst je bil njen član tudi Jan Tajnik) dodali še dva mlada upa – 18-letnega Bosanca Ibrahima Haseljića, ki lahko zaigra na obeh desnih bočnih mestih, in 16-letnega črnogorskega vratarja Miljana Vujovića.


Sašo Đurić, športni zdravnik:
»Anžeta Ratajca v sredo najprej čaka odstranitev kovinskega tujka iz kolena, ki so ga s prvimi pregledi odkrili povsem naključno, za tem pa še ostali pregledi. Dan poprej, torej v torek, ima Luka Mitrović v otorinolaringološki ambulanti bolnišnice v Mariboru kontrolni pregled, po katerem se bodo zdravniki odločili, ali bodo njegovo hudo poškodbo zdravili konzervativno ali z operativnim posegom. Trenutno je najbolj pomembno, da Luka nima težav z vidom. Pretekli konec tedna si je koleno poškodoval še Janez Gams. Za kakšno poškodbo gre, bo znano v tem tednu, ko bo opravljen pregled z magnetno resonanco. Pri ostalih fantih se klubska zdravniška služba trudi, da jih čim prej usposobi za normalno igranje.«


Borut Plaskan, trener RK Gorenje Velenje:
»Stanje s poškodbami v naši ekipi ni najbolj rožnato, saj se te ne sanirajo, pač pa le še kopičijo. Seznam poškodovanih igralcev se je nazadnje podaljšal še za Janeza Gamsa, ki ga v torek čaka pregled z magnetno resonanco, po kateri bomo vedeli več o njegovem stanju. Že sedaj pa je jasno, da bomo tudi nanj težko računali na prihajajočih tekmah. Na njih bosta odsotna tudi Anže Ratajec in Luka Mitrović, medtem ko kar nekaj ostalih rokometašev stiska zobe. Roka Golčarja muči koleno, stanje poškodbe prepone Roka Ovnička se počasi izboljšuje, a je potrebno biti previden, tudi pri Niku Medvedu pa so bolečine v ramenu še vedno prisotne. Edina svetla točka vsega je uspešno okrevanje Klemna Ferlina.«

 

KVALIFIKACIJE ZA POKAL EHF, 3. KROG:

1. tekma, sreda, 23. novembra, ob 19.00:
RK GORENJE VELENJE : FÜCHSE BERLIN


2. tekma, sobota, 26. novembra, ob 19.30:
FÜCHSE BERLIN : RK GORENJE VELENJE 

Prijavi se na e-novice

Prijavi se