Show menu

Ose z zmago nad Finci na pragu Lige prvakov

3. 9. 2016

Velenjski rokometaši so prvi vikend v mesecu septembru začeli s težko pričakovano prvo tekmo kvalifikacij za nastop v skupinskem delu Lige prvakov.


V slovaški dvorani Tatran Handball Arena, kjer domujejo rokometaši Tatran Prešova, je žreb našim najprej namenil igro v obrambi, in sicer v postavi Medved, Levc, Ratajec, Stojnić, Brumen, Toskić ter Zaponšek na vratih, v napadu pa je Stojnića zamenjal Cehte. 


Maloštevilni gledalci so lahko videli živčne in izenačene začetne minute tekme, kjer si Velenjčani nikakor niso uspeli priigrati večje prednosti. Finska obramba, na čelu z vratarjem Shitskom,  je našim fantom povzročala nemalo preglavic in tako sta bili ekipi po 15. minutah igre še vedno poravnani (5:5). V slovenski ekipi sta v  napadu sicer blestela Anže Ratajec in Niko Medved (šest zadetkov v 17. minutah), v vratih pa je Roka Zaponška že med prvim polčasom zamenjal Jože Baznik. Deset minut pred koncem prvega polčasa so kapetan Niko Medved in soigralci prvič  na tekmi prešli v vodstvo z dvema zadetkoma prednosti (11:9). V drugem delu prvega polčasa je bil v odlični formi tudi novinec Luka Mitrović s štirimi zaporednimi zadetki, a so Finci vztrajno zadevali in našim osam dihali za ovratnik. Tako se je polčas končal v prid Velenjčanov s 16:14.


Prav Mitrovič pa je, s svojim petim zaporednim zadetkom, strelsko odprl drugi polčas in ose popeljal do prvega vodstva s plus 3 (17:14), za nameček pa je za obranjeno sedemmetrovko poskrbel še Zaponšek. Finci, pri katerih igra kar enajst tujcev in se pokazali kot trdoživ nasprotnik, so tako še naprej držali stik z našo ekipo in, zahvaljujoč igri z igralcem več, po dolgih minutah zaostanka, v 5. minuti ponovno izenačili na 19:19. Velenjske ose so se po finskem izenačenju znova dvignile in deset minut kasneje, v 15. minuti, ponovno vodile s tremi zadetki prednosti (23:20). S strnjeno igro v obrambi, nekaj napakami Fincev in z igro z igralcem več, so Velenjčani šest minut pred koncem dvoboja vodile s plus 4 (26:22). Čeprav so Finci z zadnjimi močmi poskušali ogroziti zmago naših fantov, je končni rezultat 28:25 potrdil igro Velenjčanov v finalu kvalifikacijskega turnirja v Prešovu.


Prvi strelec naših os je bil tokrat novinec Luka Mitrović, ki je zadel sedemkrat, dva manj pa je dosegel kapetan Niko Medved. 


Luka Mitrović, najboljši strelec pri RK Gornje Velenje: ''Tekma sploh ni bila enostavna, morali smo dati vse od sebe. Rezultat je pokazal, da je bilo do samega konca tesno. Mislim, da smo se na koncu zasluženo veselili zmage in se uvrstili v finale kvalifikacijskega turnirja.''


Dr. Marko Šibila, glavni trener RK Gorenje Velenje: ''Po koncu smo lahko s tekmo zadovoljni. Dvoboj je bil težek, vedeli smo, da igramo proti ambiciozni ekipi Cocksov. Gre za finskega predstavnika, kar bi marsikdo lahko napačno precenil, a gre za profesionalno ekipo v katero je vloženih ogromno sredstev za približanje evropskemu vrhu. Temu primerna je bila tudi borba njihovih najboljših ruskih, beloruskih in finskih igralcev. Reči moram, da so naši fantje danes na pustili srce na igrišču, tudi nekateri mlajši fantje so pokazali dosti znanja in zaslužijo si vse čestitke. Sploh v trenutkih, ko je šlo malce težje, so naše ose zdržale in tako se je pokazalo, da so fantje res s pravega testa. Pričakujemo, da nas jutri v finalu čaka še boljša tekma, da bomo še bolj zrasli, se izboljšali in bo to res zanimiv finale tega vikend turnirja v Prešovu, ki pa bo po mojem mnenju prav gotovo negotov do samega konca.''


Kvalifikacije za Ligo prvakov, polfinale
RK Gorenje Velenje : Riihimäki Cocks 28:25 (16:14)
Prešov, Tatran Arena, 400 gledalcev, sodnika Igor Covalciuc in Alexei Covalciuc (oba Moldavija)
Gorenje: Zaponšek (7 obramb), Baznik (1 obramba); Cehte 4, Medved 5, Ovniček, Levc 4, Stojnić, Toskić 1, Mitrović 7, Potočnik, Golčar 3, Kleč, Gams, Ratajec 3, Nosan, Brumen 1

Cocks: Tuominen, Valo, Morozov, Bačko 1, Safronij, Tamminen 6, Lukjančuk 3, Syrjälä, Novoselov 4, Rönnberg 4, Nenita, Kovalenko 4, Kaliarovič, Citov, Šitsko, Da Silva 3.

Sedemmetrovke: Gorenje Velenje 3 (2), Cocks 3 (2)
Izključitve: Gorenje Velenje 8, Cocks 8 minut
Rdeči karton: /


Že jutri (nedelja, 4.9.2016) tako naše ose čaka tekma v finalu, in sicer proti zmagovalcu dvoboja Tatran Prešov : Red Boys Differdange.


Črno-rumeno, kot eno!

Prijavi se na e-novice

Prijavi se