Show menu

V Rdečo dvorano za dober namen

24. 11. 2021

Mesec December je zadnji mesec koledarskega leta in je vedno magičen in vesel. Pri Rokometnem klubu Gorenje Velenje v tem mesecu mislimo na tiste, ki potrebujejo našo pomoč, zato vsako leto pripravimo dobrodelno akcijo in na ta način omogočimo lepe praznike pomoči potrebnim sokrajanom.


Letos smo se odločili za dobrodelno akcijo s sloganom ˝V Rdečo dvorano za dober namen˝. V mesecu decembru čakajo Velenjčane tri pomembne domače tekme. Mesec bodo odprli s tekmo proti Celju, nato nadaljevali z Evropsko Ligo in tekmo proti Sävehofu, za konec meseca pa se pomerili s sosedi iz Slovenj Gradca. Ves izkupiček od prodanih vstopnic na vseh treh domačih tekmah bomo namenili medobčinski zvezi prijateljev mladine Velenje.


Bojana Špegel, sekretarka MZPM Velenje

»Medobčinska zveza prijateljev mladine (MZPM) Velenje ima v Šaleški dolini že 68 letno tradicijo. Smo  nevladna, prostovoljska in humanitarna organizacija, katere temeljni cilj je dvig kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin, uveljavljanje njihovih interesov in zaščita njihovih pravic. Pod okriljem zveze deluje 14 društev prijateljev mladine iz občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki. Tesno sodelujemo z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, tako v izobraževalnih kot preventivnih in humanitarnih projektih.


Programe MZPM Velenje lahko razdelimo na pet področij; v programu prosti čas sodelujemo z vsemi vrtci in šolami iz MO Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki, kjer pripravljamo predšolsko in Kajuhovo bralno značko, Otroški parlament, natečaj Evropa v šoli, okoljevarstvene programe in različne raziskovalne programe. Pripravljamo tradicionalno Malo Napotnikovo kiparsko kolonijo (v letu 2021 je bila ta že 48. po vrsti), na kateri mladi kiparji oblikujejo les in tako ohranjajo spomin na akademskega kiparja Ivana Napotnika iz Zavodenj nad Šoštanjem. V Vili Rožle, kjer je sedež zveze, si lahko v edini otroški kiparski galeriji v Sloveniji vse leto ogledate stvaritve mladih kiparjev.


Izvajamo tudi številne preventivne programe; smo svetovalci v nacionalni mreži TOM telefona za mladostnike, pripravljamo predavanja za strokovne delavce in starše pod nazivom Otroci so naše največje bogastvo, poleti organiziramo zdravstvena letovanja otrok na morju, v času kratkih počitnic pripravljamo pestre programe za otroke, v času poletnih počitnic pa tudi 9 urno varstvo otrok za mlajše šolarje. Vse od prvega Pikinega festivala smo soorganizatorji tega velikega otroškega festivala. Decembra v okviru prireditev Veseli december poskrbimo za obiske Dedka Mraza po šolah, vrtcih, krajevnih skupnostih in mestnih četrtih v Šaleški dolini in obdaritev predšolskih otrok.


Veliko se posvečamo humanitarnemupodročju dela. Na različne načine pomagamo družinam z otroki iz socialno šibkejših okolij. V letu 2020 se je zaradi koronakrize število družin, ki potrebujejo našo pomoč, podvojilo, k sreči pa smo s pomočjo donacij lahko veliko pomagali. Tudi v letu 2021 k nam prihajajo nove in nove družine, ki ne zmorejo plačevati položnic, pa tudi za hrano jim pogosto zmanjka. Zelo uspešni smo bili pri zbiranju in nakupu računalniške opreme, ki so jo šolarji in dijaki potrebovali za pouk na daljavo, saj so bili mnogi brez opreme. Med osnovnošolce in dijake smo lani in letos razdelili več kot 200 stacionarnih in prenosnih računalnikov. Vsako leto ob začetku šolskega leta družinam in otrokom pomagamo tudi z brezplačnimi šolskimi potrebščinami, šolskimi torbami, nakupom delovnih zvezkov  in mesečnih vozovnic za javni prevoz. V zadnjih dveh letih, v času pandemije novega koronavirusa,  smo večkrat kot sicer družinam pomagali tudi s prehrambenimi paketi in oblačili za otroke. Pri tem smo v celoti odvisni od zbranih donacijskih sredstev, zato smo zelo hvaležni Rokometnemu klubu Gorenje Velenje, da bo v prazničnem decembru sredstva od prodaje vstopnic za tekme v Rdeči dvorani klub doniral prav nam. Z njimi bomo pomagali socialno šibkim družinam pri plačilu položnic in nakupu hrane ter oblačil za otroke.


Na različne načine vse leto skrbimo zato, da se imajo otroci lepo, da se družijo, igrajo in da so ustvarjalni.  V vseh svojih programih se zavedamo dejstva, da je igra zelo pomembna za zdravo in ustvarjalno otroštvo. Veliko dela in različnih akcij, ki lepšajo vsakdanjik otrok in družin iz Šaleške doline, na MZPM Velenje izvajajo s pomočjo več kot 300 prostovoljcev. To so ljudje, ki imajo radi otroke, zato jim nesebično posvečajo svoj prosti čas, znanje in izkušnje. Letos septembra smo s ponosom prevzeli naziv Naj prostovoljska organizacija v Mestni občini Velenje za leto 2020!«

 


Prijavi se na e-novice

Prijavi se