Show menu

MEGA INTERVJU: Rok Ovniček

28. 2. 2018

Lahko bi mu rekli najboljši velenjski rokometni slalomist. Pa ne tisti na snegu, pač pa na dvoranskem parketu. V tej sezoni je Rok Ovniček na poti do gola že neštetokrat kot za šalo vijugal med tekmeci, s tem kravžljal živce nasprotnim trenerjem, na drugi strani pa skrbel za delirij med privrženci črno-rumenih.


23-letni rokometaš je prve rokometne korake napravil v velenjskem rokometnem klubu Gorenje, v njegovem članskem moštvu pa redno nastopa tretjo zaporedno sezono. Rokomet mu je bil praktično položen v zibelko, saj sta se z njim ukvarjala oba starša - mati Doroteja je bila vratarka ženskega velenjskega kluba, oče Sašo pa je bil primoran športno pot v dresu črno-rumenih predčasno skleniti zavoljo strganih križnih vezi v kolenu. V omenjeni igri z žogo se je svoj čas preizkušala tudi sestra Sara.


V mlajših letih se je preizkusil domala na vseh igralnih mestih. V svoji generaciji je, tako kot danes, vedno igral na mestu organizator igre, medtem ko se je med starejšimi znašel tudi na ostalih položajih. »Le vratar nisem bil,« hudomušno pripomni Rok, tokratni sogovornik v Mega intervjuju revije 9ka.


Član Gorenja Velenja ste že od malih nog. Kako se spominjate svojih začetkov?

Z rokometom sem se spoznal na OŠ Šalek, kjer sem štiri leta sočasno treniral tudi nogomet. Kmalu za tem sem se pridružil tudi treningom RK Gorenje Velenje, naposled pa sem se moral tudi odločiti le za en šport. Rokomet se mi je zdel bolj zanimiva in hitra igra, obenem pa je bil nekako usidran v našo družino, saj sta ga nekoč trenirala oba starša.


Kaj vam je iz mladih rokometnih dni ostalo najbolj v spominu?

Navadno sem igral za dve ali tri selekcije in vsako leto smo kandidirali za najvišja mesta v državnih prvenstvih. Dogodivščin iz zaključnih turnirjev se rad spominjam še danes.


Se še spominjate, ko ste prvič okusili članski debi?

Seveda! Tedaj je ekipo vodil Branko Tamše, igrali pa smo tekmo državnega prvenstva proti novomeški Krki. Spominjam se, kako sem bil izredno vesel prvih minut na članski tekmi (Gorenje Velenje je tedaj tekmo dobilo s 35:22, op. a.), dosegel pa sem tudi prvi zadetek. Vse to mi je dalo dodatnega elana. V tisti sezoni sem nato prvič nastopil tudi v Ligi prvakov, spomladi pa bil po več minut na igrišču ter nabiranje izkušenj posojen v Slovenj Gradec. Tedaj mi ni bilo najlažje, a danes vidim, da je bila ta poteza pravilna.


V Slovenj Gradcu ste nato članske izkušnje nabirali še dve sezoni.

V drugi polovici sezone 2012/13 nam je spodletel preboj iz 1. B lige, vse pa je bilo drugače leto dni za tem. Postali smo prvaki in napredovali med prvoligaše. V tretji in moji zadnji sezoni na Koroškem smo bili s soigralci presenečenje prvega dela državnega prvenstva, od vidnejše končne uvrstitev pa so nas ločile poškodbe in tudi nekaj neizkušenosti.


Velenjski klub stopa na novo pot in postaja center za razvoj mladih rokometašev.

Delo z mladimi, talentiranimi rokometaši je zagotovo pozitivna stvar. Pravilno je, da klub tudi iz svojih mlajših selekcij pridobiva članske igralce. Mlajši potrebujejo jasen motiv za trdo delo, tisti, ki si to zaslužijo, pa morajo biti na koncu nagrajeni s priložnostjo za dokazovanje tudi na članski ravni.


Nekoliko ste Ligo prvakov izkusili že poprej, prava priložnost med evropsko klubsko elito vas je čakala v tej sezoni.

Naše nastope bi ocenil kot dobre, a na koncu grenak priokus vendarle ostaja. Malo nam je zmanjkalo, da bi se z enim izmed prvih dveh mest prebili v izločilne boje. Vsekakor lahko trdim, da je bila to pozitivna izkušnja zame in celotno ekipo.


Imate pred tekmami kakšen poseben ritual?

Nič posebnega. Vedno pa poslušam glasbo, ki me poživi.


Menda imate v ekipi posebno zadolžitev.

Res je, na pobudo kapetana sem bil pred to sezono imenovan za blagajnika ekipe. Ta zadolžitev me je doletela kot enega najmlajših igralcev v ekipi. Lahko rečem, da trenutno v blagajni višjega zneska ni, saj fond s soigralci redno izrabljamo na skupnih druženjih ob kavah, pijačah pred tekmo in podobnem. Blagajno sicer polnimo vsi igralci članskega moštva in sicer kot posledico kazni zaradi zamujanj, napačnega nošenja klubskih oblačil ter razno raznih dogodkov na tekmah in treningih. S soigralci smo se pred sezono tudi odločili, da bodo sami kupili eno izmed naprav, ki pripomore k hitrejši regeneraciji, in jo mesečno odplačujemo.


Kakšni so vaši hobiji?

Rad se družim s prijatelji in družino ter hodim na sprehode s punco in psom. V zadnjem obdobju mi precej časa vzame tudi študij.


Slišati je, da ste vesten študent.

Na mariborski fakulteti mi do konca študija Energetike manjkajo le še trije izpiti in diploma. Za ta študij sem se odločil, ker poteka v Velenju in po njem ostaja precej možnosti za zaposlitev. V preteklem letu sem se na nekaj izpitov moral odpraviti v Krško, v tem šolskem letu pa sem ostal celo edini, ki redno opravlja tretji letnik. Zavoljo tega in tudi razumevanja do moje športne kariere so mi profesorji vedno pripravljeni stopiti nasproti pri prilagajanju terminov, v katerih lahko nato opravljam obveznosti. Sicer se mi zdi zelo pomembno, da pridobiš neko izobrazbo, ki ti nudi zaposlitev po koncu igralskih dni. Nikoli ne veš, kdaj se ti lahko kaj zalomi. Pa bom kar takoj potrkal po lesu, da temu slučajno ne bo tako.


Kako med tekmami v spornih trenutkih zadržite mirne glave?

Težko je ostati hladen, ko vidiš, da se je zgodilo nekaj nepravičnega. A takšen je šport, tudi tega se je potrebno privaditi. Manjši klubi so navadno vedno oškodovani, a na to je potrebno gledati iz pozitivne perspektive. Kar te ne ubije, te naredi močnejšega. Takšni dogodki se bodo nekoč zagotovo obrnili tebi v prid.


Kaj si želite v preostanku sezone?

Zagotovo sta moji največji želji vrnitev pokalnega ter državnega naslova v Velenje. Zadnje nismo rekli niti v Ligi SEHA Gazprom, četudi je pred nami težka naloga v lovu za preboj na finalni turnir. Čakajo nas še štirje preizkusi, na katerih bomo poizkusili osvojiti vseh 12 točk. 

Intervju je bil objavljen v 8. številki revije 9ka, ki je izšla 27. februarja na tekmi z Metalurgom. Revijo si lahko prenesete na spodnji povezavi ali jo virtualno prelistate.
PRENOS 8. ŠTEVILKE REVIJE 9KA
Osa pika

Prijavi se na e-novice

Prijavi me