Show menu

Naj se 1365-dnevni "urok" konča!

28. 8. 2017

Sreda prinaša začetek nove rokometne sezone. Najboljša slovenska kluba Gorenje Velenje in Celje Pivovarna Laško jo bosta začela z medsebojnim derbijem. Rdeča dvorana v Velenju bo obračun prvega kola regionalne Lige SEHA Gazprom gostila to sredo ob 20.45.


Rokometaši iz Šaleške doline v sezono stopajo z jasnimi cilji. Pod vodstvom hrvaškega trenerja Željka Babića želijo zavzeti slovenski rokometni Olimp in iz njega sklatiti ravno velike rivale iz Celja. Velenjčanom se državni naslov, ki so ga v svoji zgodovini osvojili trikrat, vztrajno izmika v zadnjih štirih sezonah, edino pokalno lovoriko pa so v svoje vitrine pospravili daljnega leta 2003.


A začetek tlakovanja poti do teh ciljev je še nekoliko oddaljen. Tokratni derbi s Celjani bo štel za točke regionalnega tekmovanja, v katerem bosta oba slovenska kluba nastopala drugo zaporedno sezono. V minuli sta se zvrstila tik za najboljšo četverico, ki je napredovala na finalni turnir, eden izmed ciljev moštva Gorenja Velenja pa je, da se v letu 2018 tja prebije tudi sam. Prvi korak k temu bo skušalo narediti že v sredo in z zmago prekiniti »urok«, ki bo na dan tekme trajal že 1365 dni. Velenjčani so namreč zadnjo zmago na medsebojnih obračunih dosegli 4. decembra 2013, ko so bili v dvorani Zlatorog boljši s 30:29, medtem ko sušno obdobje v domači dvorani traja še poltretji mesec dlje (18. september 2013, 30:28).


Črno-rumena zasedba je pred začetkom nove zgodbe dobila štiri igralske okrepitve. V Šaleško dolino je iz Izraela prispel hrvaški levičar Robert Markotić, črnogorski organizator igre Žarko Pejović je pred tem igral v Franciji, slovenska reprezentanta Jan Grebenc in Matic Verdinek pa v Riku Ribnici oziroma mariborskem Braniku. Precej bolj pa je prevetrena celjska ekipa, katero je zapustilo kar sedem igralcev, v novo sezono pa bo vstopila precej pomlajena.


V novi sezoni Lige SEHA Gazprom bo sicer tekmovalo 10 moštev, ki se bodo v prvem delu merila v dvokrožnem sistemu. Za razliko od minule sezone v njej ne bo nastopal madžarski Veszprem, udeleženec zadnjega finalnega turnirja, ter bosanski Izvidjać iz Ljubuškega. Namesto njiju sta se tekmovanju pridružila srbska kluba Dinamo Pančevo in Vojvodina iz Novega Sada.


Milan Meža, predsednik RK Gorenje Velenje:
"Vesel sem, da je pred nami ogromno izzivov v kar štirih tekmovanjih - Ligi prvakov, Ligi SEHA Gazprom, Ligi NLB in Pokalu Slovenije. V klubu smo trdo delali, da smo se dokopali do pogojev za zanimivo sezono. Srčno upam, da jo bomo odigrali tako, da bomo nanjo na koncu vsi ponosni."


Matej Avanzo, direktor RK Gorenje Velenje:
"Klubski cilji pred sezono so res zastavljeni ambiciozno, a prepričan sem, da ne po naključju. Ekipo smo dopolnili do te mere, da bomo z zadostnim številom igralcev lahko sledili napornemu ritmu tekmovanj, do novega leta celo treh naenkrat. Po Ligi prvakov, Ligi SEHA Gazprom in Pokalu Slovenije nas v drugem delu sezone čakajo še nastopi v Ligi NLB. Tedaj se nam bo pridružil tudi Darko Stojnić, ki je bil v preteklih dneh uspešno operiran in dobro okreva. Zdravniška ekipa, ki je izvedla operativni poseg, je izredno zadovoljna, kar tudi nas navdaja z optimizmom. Cilj je osvojiti obe domači lovoriki ter pustiti dober vtis tudi na mednarodnem prizorišču – v Ligi SEHA Gazprom se želimo prebiti na finalni turnir, v Ligi prvakov pa tekmovati tudi po novem letu. Z izjemo slednje bodo v ostalih tekmovanjih naši nasprotniki tudi Celjani, s katerimi se bomo prvič srečali že v sredo zvečer na derbiju prvega kola regionalnega tekmovanja. Mislim, da prve tekmece Željko Babić s celotno ekipo pozna že do obisti. Čas je, da Gorenje Velenje pokaže, da je na pravi poti. V primeru zmage bo vsem v klubu precej lažje, a tudi če ne bo uspeha, ne bomo obupali, pač pa še bolj trdo poprijeli za delo. Trdno verjamem, da bo to sezona Rokometnega kluba Gorenje Velenje. Zagotovo nam ne bo lahko. Nikogar ne podcenjujemo, sploh ne Celjanov, po drugi strani pa se nikogar ne bojimo, saj imamo na voljo dobro ekipo, ki je dobro popolnjena na vseh igralnih mestih in je sestavljena iz kombinacije izkušenj ter mladosti. Ob tem je klub v zadnjem obdobju napravil pomembno zadevo pri snovanju svoje prihodnosti. V Velenju po novem igra kar pet članov reprezentance mlajših kadetov, obenem pa smo v pogovorih še z enim igralcem. Ne gre pozabiti niti na njihovega vrstnika iz črnogorske izbrane vrste Miljana Vujovića. To že kaže na usmeritev kluba za prihodnje. Upam, da bodo ti fantje čez dve, tri sezone temelj kluba, ki se bo dokončno transformiral v razvojni center, v katerem se bo računalo na doma vzgojene fante in se ne zanašalo na kupovanje igralcev iz vsepovprek."


Željko Babić, glavni trener RK Gorenje Velenje:
"Priprave smo dobro oddelali, igralci so odlično trenirali. Bili so zelo zavzeti. Ob koncu pripravljalnega obdobja smo imeli nekaj manjših težav s poškodbami, kar je nekoliko ohromilo naše treninge. Na srečo so sedaj vsi igralci nared, tako da sredino tekmo pričakujemo v najmočnejši postavi. Zasedba iz Celja je dobra ekipa. Čaka nas zahteven preizkus, na katerega smo pripravljeni tako taktično kot tudi telesno in mentalno. V sredo si seveda želimo zmage, a obenem je to zgolj ena izmed tekem v nizu, ki nas čakajo. Moj in ekipni cilj je še vedno ta, da postanemo slovenski prvaki. Ne glede na rezultat prve tekme v Ligi SEHA Gazprom mi ustvarjamo ekipo, ki bo imela svojo kakovost, ki bo konec sezone v Velenje prinesla državno lovoriko. Skozi sezono bo za to potrebnega veliko dela, saj bo končnica Lige NLB izjemno zahtevna."


Niko Medved, kapetan RK Gorenje Velenje:
"Četudi smo dobro in trdo trenirali, je pripravljalno obdobje hitro minilo. Pred nami je začetek nove sezone, katerega se celotna ekipa izredno veseli. V sredo bo na sporedu derbi, na katerega se podajamo z optimizmom."


Jan Grebenc, rokometaš RK Gorenje Velenje:
"Z ekipo smo se dobro ujeli. Trener Željko Babić je vpeljal nov sistem igre, tako da je bil ta nov za vse igralce. V dobrem mesecu dni smo ga dodobra spoznali, zagotovo pa ga bomo še dodatno spoznali tekom sezone. Na tekmo s Celjani se dobro pripravljamo. Njihovo igro smo že analizirali. Z ekipo bomo naredili vse, da jih premagamo."


LIGA SEHA GAZPROM, 1. KOLO:

sreda, 30. avgusta, ob 20.45:
GORENJE VELENJE : CELJE PIVOVARNA LAŠKO (prenos na Šport TV 1)


FOTOGALERIJA NOVINARSKE KONFERENCE

Osa pika

Prijavi se na e-novice

Prijavi me