Show menu

V sobotnem pokalnem polfinalu proti večnim tekmecem iz Celja

13. 4. 2017

Po sezoni premora se rokometaši Gorenja Velenja ta vikend v Mariboru vračajo na finalni turnir Pokala Slovenije. Žreb črno-rumenim ni bil najbolj naklonjen, saj jim je že v polfinalu za tekmeca namenil velike rivale iz Celja. Obračun v dvorani Tabor se bo začel ob 17.30, v živo pa ga bo mogoče spremljati tudi na TV Slovenija 2.


Moštvi Gorenja Velenja in Celja Pivovarne Laško sta se v tej sezoni srečali dvakrat. Na obeh tekmah v Ligi SEHA Gazprom so se končnega uspeha veselili slovenski državni in pokalni prvaki. Zlasti je bilo napeto v začetku septembra, ko je sosedski moštvi v Šaleški dolini ločil le gol razlike. Še štiri minute pred koncem obračuna je bil rezultat izenačen (26:26), na koncu pa so gosti slavili zmago s 27:26. Odločilen zadetek je dosegel izkušeni rokometni as, nekdanji član slovenske reprezentance Luka Žvižej. Na drugi tekmi v dvorani Zlatorog so velenjske ose sredi novembra prikazale slabšo igro in klonile z 28:34.


Statistika zadnjih velikih slovenskih rokometnih derbijev ne govori v prid Velenjčanov. Ti namreč na zmago proti Celjanom čakajo že vse od 4. decembra 2013, ko so bili pod vodstvom Ivana Vajdla v dvorani Zlatorog boljši s 30:29. Ose so od tedaj na 17 derbijih zabeležile 15 porazov in dva neodločena izida.


Zasedba iz Velenja je ena izmed petih ekip, ki je v zgodovini samostojne Slovenije uspela osvojiti pokalno lovoriko. To ji je uspelo leta 2003, ko je v finalu v Škofji Loki z 29:25 ugnala Mobitel Prule 67. Za slednje je tedaj pet zadetkov dosegel današnji član Gorenja Matjaž Brumen. Ob tem so ose v finalu zaigrale še osemkrat, a so jih tam, z izjemo sezone 2010/2011, ko je bil boljši tedanji koprski Cimos (22:20), vselej zaustavili Celjani. Ti so Gorenje v minuli sezoni izločili že v šestnajstini finala (30:25), kasneje pa osvojili svoj 19. naslov pokalnih prvakov.


Borut Plaskan, trener Gorenja Velenja:
"Pred nami je finalni turnir Pokala Slovenije, na katerem se bomo uvodoma na polfinalni tekmi srečali s Celjani. Na tekmece, ki so favoriti tega obračuna, se pripravljamo povsem običajno. Verjamem, da bomo na njih dobro pripravljeni. Če želimo doseči ugoden rezultat, bomo morali dobro igrati v obrambi, se vanjo hitro vračati, izkoriščati nasprotne napade in biti potrpežljivi v napadu. Naše moštvo bo naredilo vse, da v soboto prekine črn niz na medsebojnih tekmah. S celjsko ekipo se sicer dobro poznamo, zato je težko karkoli skrivati, bo pa vsaka ekipa v Mariboru zagotovo skušala postreči s kakšno taktično novostjo. Ekipi sta se v tej sezoni srečali že dvakrat, obakrat v Ligi SEHA Gazprom. Na prvi tekmi v Rdeči dvorani je bilo izjemno tesno, ekipi je na koncu ločil le gol razlike, medtem ko smo v celjskem Zlatorogu igrali resnično slabo in gladko izgubili. Za napake, ki smo jih naredili na doseganjih medsebojnih tekmah, bomo skušali najti rešitve in jih odpraviti. Pred polfinalom je zdravstveno stanje v naši ekipi dobro, prav tako vzdušje med fanti. Po poškodbi v Kopru z ekipo normalno trenira tudi Matjaž Brumen."


Niko Medved, kapetan Gorenja Velenja:
"Ta konec tedna nas v Mariboru čakajo boji za pokalno lovoriko. Te v Velenju že dolgo ni bilo, zato si je v klubu vsi še toliko bolj želimo. Žreb nam je že v polfinalu namenil obračun s Celjem Pivovarno Laško, kar bo nekakšno finale pred finalom. Po dveh medsebojnih tekmah v tej sezoni bomo tokrat igrali na nevtralnem igrišču. Glede na pretekle razplete so naši polfinalni tekmeci v prednosti, a mi se na obračun podajamo z jasnim ciljem – gremo po zmago in finale!"


FINALNI TURNIR POKALA SLOVENIJE (Maribor, dvorana Tabor):


Polfinale, sobota, 15. aprila, ob 17.30:
CELJE PIVOVARNA LAŠKO : GORENJE VELENJE (prenos na TV Slovenija 2)


Ob 20.00:
MARIBOR BRANIK : RIKO RIBNICA


Tekma za 3. mesto, nedelja, 16. aprila, ob 15.00:
PORAŽENEC POLFINALA 1 : PORAŽENEC POLFINALA 2


Finale, nedelja, 16. aprila, ob 18.00:
ZMAGOVALEC POLFINALA 1 : ZMAGOVALEC POLFINALA 2 (prenos na TV Slovenija 2)

Osa pika

Prijavi se na e-novice

Prijavi me