Show menu

FOTO+VIDEO: Babić v novi sezoni prevzema Gorenje Velenje, prihaja tudi Grebenc

7. 4. 2017

Po temeljitem razmisleku in tehtanju vseh možnosti je vodstvo Rokometnega kluba Gorenje Velenje našlo novega trenerja, ki bo ekipo vodil najmanj v naslednjih dveh sezonah. Poleti bo dirigentsko palico prevzel hrvaški strokovnjak Željko Babić, dotlej pa na čelu ekipe ostaja Borut Plaskan.


Plaskan, legenda velenjskega kluba, je vodenje članske ekipe prevzel v začetku oktobra, potem ko se je vodstvo kluba odločilo, da prekine sodelovanje z dr. Markom Šibilo. Že tedaj sta obe strani sprejeli odločitev, da je takšna rešitev začasna oziroma bo veljala vsaj do konca sezone 2016/17.


Babić je nekdanji desnokrilni rokometaš. V času aktivne športne poti je v domovini branil barve Zagreba, s katerim je dvakrat postal evropski klubski prvak (1992, 1993) ter zmagovalec evropskega Superpokala (1993), Metkovića in Jelse, vmes pa se preizkusil tudi v Italiji. Po zadnji sezoni (2005/06), ki jo je odigral na otoku Hvar, se je posvetil trenerskemu poklicu.


Najprej je deloval v Rokometnem klubu Balić-Metličić, ki se ukvarja z vzgojo mladih rokometašev. V sezoni 2008/09 je vodil zasedbo iz Metkovića, za tem pa ga je pot zanesla v Slovenijo. Prevzel je vodenje tedanjega prvoligaša iz Krškega, a ga, ker ni uspel pridobiti trenerske licence, kmalu zapustil ter za tri leta odšel v Split. Po dveh letih premora je leta 2013 prevzel vodenje beloruskega Meškova in v Brestu pustil odličen vtis. Ekipo je v obeh sezonah popeljal do naslova državnega in pokalnega prvaka, ob tem pa z njo dvakrat zaigral tudi v finalu Lige SEHA Gazprom.


Kot pomočnik selektorja hrvaške izbrane vrste Slavka Goluže je osvojil bronaste medalje na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu, istega leta tudi na evropskem prvenstvu v Srbiji ter leto dni za tem na svetovnem prvenstvu v Španiji. Leta 2015 je bil postavljen na čelo hrvaške reprezentance, s katero je na lanskem evropskem prvenstvu na Poljskem segel po bronu. Temu je dodal še peto mesto na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru ter četrto na letošnjem svetovnem prvenstvu v Franciji, kjer je Hrvaška v malem finalu izgubila proti Sloveniji.


Gorenje Velenje je pred novo sezono pridobilo tudi pomembno okrepitev, ki jo novi trener še kako dobro pozna. V Šaleško dolino se bo iz ribniškega prvoligaša preselil slovenski reprezentant Jan Grebenc (194 cm, 24 let). Rokometaša, ki igra predvsem na položaju levega zunanjega igralca, je konec preteklega leta Veselin Vujović prvič vpoklical na reprezentančne priprave, kasneje pa je nastopil tudi na svetovnem prvenstvu. Selektor ga je v ogenj poslal šele v drugem delu. Tako je na zadnjih štirih tekmah dosegel 10 zadetkov, največ, tri, na zadnjem obračunu proti Hrvaški. Vse je zabil v odločilnem drugem polčasu in bil tako eden od glavnih akterjev epskega zasuka za bronasto medaljo.


Za Grebenca bo Gorenje Velenje šele drugi klub na športni poti. V prvem delu Lige NLB je bil z 90 zadetki drugi najboljši posameznik svoje ekipe, s katero se je vrstil tudi v skupinski del Pokala EHF. Ribničani so klonili na vseh šestih tekmah, 24-letnik pa je na šestih tekmah dosegel 37 golov. Največ, osem, jih je nasul danskemu Gudmeju, enega manj pa je na gostovanju pospravil v mrežo Füchseja Berlina, ki je v kvalifikacijah predčasno končal evropsko sezono velenjskega moštva.


Željko Babić, novi trener Gorenja Velenja:
"Izredno sem vesel in počaščen, da bom imel priložnost biti del velikega kluba, s tako lepo tradicijo. V Velenje prihajam z dvema ciljema. Prvi je osvojitev lovorik, drugi pa razvoj igralcev v potencialne reprezentante Slovenije. Upam, da bosta že na naslednjem evropskem prvenstvu na Hrvaškem zaigrala vsaj dva igralca Gorenja Velenja. Rad bi se zahvalil Franju Bobincu, ki stoji za velenjskim rokometnim klubom, direktorju Mateju Avanzu ter vsem ostalim v klubu, ki so mi dali priložnost, da pokažem, česa sem kot trener sposoben."

 

Jan Grebenc, okrepitev Gorenja Velenja:
"Zelo se veselim naslednjega izziva na svoji športni poti. RK Gorenje Velenje je pokazalo resnično veliko željo, da se pridružim njegovemu moštvu. V pogovorih so bili zelo korektni. Takšno odločitev sem sprejel tudi zaradi ambicij, ki jih ima velenjska zasedba v prihodnjih sezonah. V klubu dobro delajo, a jim športna sreča pri žrebih v zadnjem obdobju ni bila pretirano naklonjena, sicer bi marsikaj lahko bilo drugače. Verjamem, da se bo trdo delo v prihodnosti obrnilo v prid moje nove ekipe ter da bodo z njim začeli prihajati tudi rezultati. Rad bi se še zahvalil matičnemu klubu Riku Ribnici in trenerju Robertu Begušu za vse znanje, ki sta mi ga dala, ter predsedniku Marku Obrstarju za korekten odnos. Verjamem, da se bom nekoč vrnil v Ribnico in tam končal kariero."


Milan Meža, predsednik Gorenja Velenja:
"
Potem ko se je Borut Plaskan odločil, da ostaja zaposlen v podjetju Gorenje in se s trenerstvom ne začne ukvarjati popolnoma profesionalno, smo bili primorani na mestu glavnega trenerja poiskati novo rešitev. Pri izboru smo si vzeli čas. Izredno smo veseli, da smo se uspeli za sodelovanje dogovoriti z Željkom Babićem. Iskali smo trenerja, ki za seboj že ima uspehe, premore karizmo, je pripravljen delati ter se osebnostno sklada s pričakovanji kluba. Željko delo v našem klubu vidi kot velik izziv. Prepričan sem, da nas čakata dve zanimivi sezoni!"


Matej Avanzo, direktor Gorenja Velenja:
"Novega trenerja članske ekipe RK Gorenje Velenje smo izbirali previdno, analitično in s pogovori, ki smo jih opravili z več kandidati. Nazadnje je prevladalo prepričanje, da ustroju kluba najbolj ustreza Željko Babić, saj je željan trdega dela, popolnoma predan rokometu, ambiciozen in prepričan o tem, da naša ekipa ima veliko rezerv. Z aktiviranje le-teh v prihodnji sezoni nedvomno merimo v Ligo prvakov, na finalni turnir Lige SEHA Gazprom ter na naslova slovenskih državnih in pokalnih prvakov. Da bomo še boljši, pa smo v zadnjih mesecih zares veliko naporov, osebnih pogovorov in pogajanj vložili v to, da v Velenje pripeljemo enega najbolj vročih mladih slovenskih igralcev Jana Grebenca. Nazadnje smo se s kolegi iz RD Riko Ribnica korektno dogovorili tudi o plačilu odškodnine, pogodba z Grebencem pa je podpisana za dve sezoni z možnostjo podaljšanja še za dodatno leto dni."

FOTOGALERIJA NOVINARSKE KONFERENCE
Osa pika

Prijavi se na e-novice

Prijavi me