Show menu

"Šesto mesto je realno, a lahko bi dosegli kakšno zmago več!"

11. 3. 2017

V preteklem tednu so rokometaši Gorenja Velenja zaključili z nastopi v mednarodnih tekmovanjih, v preostanku sezone pa jih tako čakajo le še preizkusi v obeh domačih tekmovanjih. Že prihodnji konec tedna, v nedeljo, 19. marca, se za Velenjčane začenjajo prvi boji za naslov državnega prvaka.


Izbranci Boruta Plaskana so se od krstnega nastopa v Ligi SEHA Gazprom poslovili s šestim mestom, do katerega so se prebili z zadnjim uspehom na gostovanju v Ljubuškem (36:32). "Nastopi v Ligi SEHA Gazprom so bili za našo ekipo res koristni. Za seboj imamo 18 tekem z izjemno kakovostnimi tekmeci, izmed katerih se jih kar pet meri tudi v prvih dveh skupinah Lige prvakov, ki združujeta najboljše evropske klube," pove trener os, ki je po oktobrski menjavi na trenerskem stolčku svojo prvo in zadnjo tekmo v regionalni druščini vodil ravno proti bosanskim prvakom.


Pod njegovim vodstvom je ekipa do novega leta dosegla tri domače zmage – oktobra proti Izvidjaču (31:24) in Metalurgu (23:18) ter decembra proti PPD Zagrebu – po vrnitvi z odmora pa trikrat pretila tekmecem, a na koncu ostala praznih rok. "Od šestih tekem po novoletnem premoru smo pričakovali več. Po odlični igri naših fantov smo klonili proti Vardarju, za tem še v gosteh pri Nexeju in Metalurgu. Slednja igrata res dober rokomet, zlasti na domačem igrišču, kjer so izgubljale tudi že boljše ekipe od nas. Ne glede na to smo imeli možnosti za uspeh,"  doda Plaskan, ki je nato po skoraj trimesečnem postu ekipo na zadnjih dveh preizkusih popeljal do dveh precej suverenih uspehov. Velenjčani so slovaški Tatran odpravili s 30:19, z zmago pa se vrnili tudi iz že omenjenega gostovanja v Bosni in Hercegovini.


Gorenje Velenje je na letvici na koncu končalo takoj za peterico, ki se v tej sezoni meri v najkakovostnejših skupinah Lige prvakov, za seboj pa pustilo skopski Metalurg, prav tako udeleženca tekmovanja evropske klubske elite. "Če gledamo zgolj končno razvrstitev, je šesto mesto realen rezultat in domet naše ekipe v tej sezoni Lige SEGA Gazprom. Po drugi strani nam pogled na posamezne tekme pove, da bi lahko dosegli kakšno zmago več," je nekoliko kritičen 50-letni trener, ki obenem dodaja: "Tri tekme smo skorajda že dobili, a smo po naših slabših minutah tekmece spustili predse. Ob utrujenosti nam je popuščala osredotočenost, zaradi tega pa smo prejeli tudi tri ali štiri gole v nekaj minutah. Na treningih smo in še vedno aktivno delamo na tem, da se nam to v preostanku sezone ne bo dogajalo."


Po novoletnem premoru je nekaj velenjskih rokometašev ujelo pravo formo. Izstopal je desni zunanji igralec Gregor Potočnik, ki je zgolj na zadnjih štirih obračunih regionalne lige tekmecem zabil 29 izmed svojih 57 golov. "Potočnik je v novem letu tudi na tekmah, ki smo jih izgubili, pokazal dobro pripravljenost. Na zadnjih dveh preizkušnjah sta se izkazala tudi Rok Ovniček in Rok Zaponšek," ne pozabi pohvaliti velenjskih rokometašev Plaskan in v isti sapi nadaljuje: "Nekateri igralci so se že izkazali, druge še čakamo. Verjamem v vse naše fante, tudi v tiste, ki so se morda na zadnjih preizkusih odrezali nekoliko slabše. Ko bo potrebno bodo pokazali največ, kar zmorejo." 


Naslednji preizkus Gorenje Velenje čaka prihodnjo nedeljo, ko bo ob 19. uri v Rdeči dvorani gostovalo moštvo Rika Ribnice. "Dogajanje v Ligi NLB smo pozorno spremljali. Riko Ribnica je kakovostno moštvo. Pričakovali smo, da bo prvi del državnega prvenstva zaključila na vrhu lestvice, a so verjetno svoj davek terjale naporne tekme v evropskih tekmovanjih, posledica katerega so trije porazi. Na vrh se je tako zavihtela zasedba Kopra 2013. Gre za dokaj mlado, poletno ekipo, ki je zlasti nevarna na domačem igrišču. V Ligo za prvaka sta se zavihteli še Urbanscape Loka in Krka. Morda je manjše razočaranje mariborski Branik, ki pa bo nastopil na finalnem turnirju pokalnega tekmovanja. Ostala moštva so prvi del odigrala po pričakovanjih. v drugem delu se obetajo zanimivi dvoboji tudi v Ligi za obstanek, iz katere bodo izpadle štiri ekipe," pove velenjski trener in ob tem pristavi: "Menim, da se je v prvem delu državnega prvenstva igral kakovosten rokomet tudi brez Gorenja Velenja in Celja Pivovarne Laško."


Po dvoboju z Ribničani bodo ose slab teden kasneje gostovale v dolenjski prestolnici pri Krki (25. 3.), sledila bo domača tekma proti Škofjeločanom (1. 4.) in nato obračun v Kopru (8. 4.). 15. in 16. aprila bo Ligo NLB za prvaka prekinil finalni turnir najboljše četverice pokalnega tekmovanja, ki se bo odvil v Mariboru, za tem (26. 4.) pa prihaja še prvi veliki derbi med Velenjčani in Celjani za točke državnega prvenstva.

SPORED ŽE ZNANIH TEKEM GORENJA VELENJA V PREOSTANKU SEZONE
Osa pika