Show menu

RK Gorenje Velenje uspešno vztraja na začrtani poti

25. 10. 2016

Pred dobrim letom dni je v vodstvu Rokometnega kluba Gorenje Velenje prišlo do zamenjav na vodstvenih položajih. Predsedniški stolček je zavzel danes 45-letni Milan Meža, ki je s sodelavci napravil nekaj korenitih sprememb, ki so močno zaznamovale podobo – jasno, v pozitivnem smislu – kluba v javnosti.


Meža, ki je že več kot dve desetletji zaposlen pri generalnem sponzorju našega kluba, podjetju Gorenje, v katerem opravlja naloge direktorja področja Servis za skupino Gorenje. V obsežnem pogovoru, ki je nastal za zadnjo številko mesečnika 9ka - celotna revija je v elektronski obliki na voljo TUKAJ, je spregovoril o že opravljenem delu, aktualnih dogodkih ter načrtih za prihodnost.


Na položaju predsednika RK Gorenje Velenje ste dobro leto. Kako ste se znašli v tej vlogi?

Vtisi so odlični in prijetni. Je pa res, da je dela v in okoli kluba veliko več, kot sem ga pričakoval. Ne glede na to sem vesel, da smo uspeli v delovanje kluba vpeljati številne novosti, ki v javnosti žanjejo pohvale.


Kateri je bil vaš prvi izziv, s katerim ste se spopadli?

Nov projekt smo začeli lanskega septembra. Najprej smo okrepili organizacijo kluba z novim direktorjem Matejem Avanzom, delo je začel tudi nov upravni odbor kluba. Eden največjih izzivov nove ekipe je bila in še bo finančna sanacija kluba. Načrt je, da klub v naslednjih štirih letih poplača vse dolgove ter se tako povzpne na zeleno vejo, ki bi omogočala normalno poslovanje vnaprej.

Ob tem skušamo klub iz čiste tekmovalne ekipe preusmeriti v razvojni center. V ta namen smo v mlajših kategorijah okrepili trenersko ekipo. Želimo, da se v našem klubu dela strokovno ter da razvijamo mlade rokometaše. Članska ekipa je še vedno kakovostna, saj lahko le tako mladim igralcem daje zgled, ki ga skušajo doseči.  Kot sem že dejal, osredotočamo se na razvoj mladih upov.


So prvi sadovi sprememb že vidni?

V mlajših klubskih selekcijah imamo trenutno vključenih več kot 210 otrok iz Velenja in bližnje okolice. Prvi rezultati, ki smo jih dosegli v tej sezoni, že nakazujejo, da smo na pravi poti. Računamo na to, da bomo uspeli vzgojiti nekaj igralcev, ki bodo primerni tudi za člansko selekcijo.


Tudi javna podoba kluba se je s številnimi aktivnostmi zelo izboljšala ...

S prihodom Mateja Avanza je organiziranost znotraj kluba veliko pridobila. Je odličen operativec in poznavalec področja marketinga. Poprej je sicer deloval v košarki, a velikost žoge ga pri njegovem delu niti najmanj ne ovira. Na področju marketinga in odnosov z javnostmi je bilo v preteklem letu dni narejenega veliko. V klub so bili vpeljani sveži pristopi, izvedli smo tudi nekaj zadev, ki v svetu rokometa še niso bile videne. Njihov dober glas je segel tudi do evropske rokometne zveze, ki nas je nagradila z uvrstitvijo v kvalifikacije za Ligo prvakov, česar klub v preteklih sezonah ni bil deležen.


Kako bi torej ocenili promocijske aktivnosti?

Promocija kluba deluje dobro. Naša želja je, da je čim bolj vključen v delovanje lokalnega okolja, obenem pa, da je preko medijev vidno njegovo delo tudi drugje po Sloveniji ter v mednarodnem okolju. Tako lahko podjetjem, ki sodelujejo s klubom, omogočimo pojavljanje v širši regiji.


Je k temu pripomogla tudi prenovljena spletna stran?

Na področju marketinga je v klubu zavel svež veter. Za vse novosti, ki so bile vpeljane, lahko rečem, da so bile dobre. S prenovo spletne strani smo stopili v korak s časom, ta pa sedaj ponuja veliko več možnosti. Korak naprej je očiten.


Ena izmed promocijskih aktivnosti je imela tudi humanitaren namen. Klub je v sezono vstopil s pravo mero smeha.

Dobrodelna prireditev s »stand up« komiki je prinesla zelo simpatičen uvod v novo tekmovalno sezono. Še enkrat se moram zahvaliti Perici Jerkoviću, Urošu Kuzmanu in njunim kolegom, ki so res nesebično priskočili na pomoč temu projektu. Ljubitelji humorja so prišli na svoj račun, ob tem pa sodelovali pri humanitarni noti. Vsa zbrana sredstva, kar 5600 evrov se je nabralo, so bila namreč namenjena projektu Botrstvo, in sicer za socialno ogrožene otroke iz Velenja in okolice. V klubu se seveda pri tej dobrodelni prireditvi ne bomo zaustavili. S sodelavci že zastavljamo nove ideje za v prihodnje.


Svojevrsten fenomen v rokometnem svetu je bil velenjski Flashmob, čigar glas je segel tudi onkraj slovenskih meja.

Flashmob je bi eden najbolj norih projektov, kar sem jih videl v športu. Oče projekta je bil Matej Avanzo, ključni pri idejni zasnovi in izvedbi pa so bili naši odlični sponzorji iz agencije AV Studio. Projekt je klub in mesto Velenje predstavil širši evropski javnosti in požel izredno dober odziv, tudi na evropski rokometni zvezi. Multimedijske vsebine, ki so nastale ob izvedbi, podjetje Gorenje še danes uporablja v svojih predstavitvenih materialih. Poudariti pa velja, da je bil Flashmob tako interesanten projekt, da so se vsi partnerji, ki so sodelovali pri njegovem snovanju in izvedbi, odpovedali honorarju. Celoten projekt je bil tako izveden praktično zastonj oziroma z nekimi resnično minimalnimi stroški. Če je ideja dobra, prava, potem ni težavno najti partnerjev, ki z veseljem priskočijo na pomoč.


Verjetno se je to zelo poznalo, saj je bil klub zaradi zmanjšanja proračuna prisiljen tudi v varčevalne ukrepe. Kje so se ti najbolj poznali?

Predvsem so bili zmanjšani stroški članske ekipe, v kateri smo optimizirali število igralcev, seveda želimo stroške znižati tudi na ostalih področjih, kjer je to le mogoče. Vsak evro, ki ostane, tako vlagamo v mlajše selekcije, katerim želimo omogočiti čim boljše pogoje za delo. Poleg agencije AV Studio nam na področju marketinga in zunanje podobe veliko pomaga tudi mariborska agencija Zadrga, ki se je doslej kot tudi AV Studio odpovedala slehernemu zaslužku. Skratka, zares se vsi trudimo za čim manj narediti čim več.


Klub veliko sodeluje tud z ostalimi sredinami. Eno zadnjih sodelovanj je bilo sklenjenih z Rokometno šolo Sebastjana Soviča. Kaj to sodelovanje prinaša velenjskemu klubu?

Sebastjan Sovič je ena izmed legend našega kluba in je oseba, ki že nekaj let izjemno dobro dela na področju rokometa. Ustanovil je svojo rokometno šolo, v katero je trenutno vključenih okoli 170 otrok. Glede na to, da je več sezon branil barve našega kluba, smo ga z velikim veseljem povabili k sodelovanju. Z njegovo pomočjo sedaj pokrivamo širše področje MO Velenje in na ta način več otrokom omogočimo ukvarjanje s tem atraktivnim športom.


Kljub velikemu rivalstvu na parketu ste skupne točke našli tudi s celjskim klubom …

Rokometna kluba Celje Pivovarna Laško in Gorenje Velenje sta na igrišču velika rivala, izven pa obema skupno to, da v domovini želita promovirati rokomet in šport nasploh. Na tem področju z vodstvom celjskega kluba zelo dobro sodelujemo, tako s predsednikom Bojanom Cizejem, kot tudi direktorjem Gregorjem Planteuom. Želimo si, da bi slovenski rokomet v mednarodni konkurenci še bolj napredoval.


Ko govorimo o velenjskem rokometu, ne moremo mimo podjetja Gorenje. Kakšna je njegova vloga v celotni rokometni zgodbi?

Podpora podjetja Gorenje je ključna pri snovanju velenjskega rokometa. Brez njegove podpore našega kluba na tej ravni ne bi bilo. Gorenje je prijatelj športa že dolga leta, rokometni klub pa je eden njegovih ključnih športnih projektov in ga podpira tako rekoč na vseh področjih. Rad bi se še enkrat zahvalil predsedniku uprave, gospodu Franju Bobincu za vso podporo pri delovanju našega kluba. Če ponovim: kluba brez podjetja Gorenje na tej ravni zagotovo ne bi bilo!


Ose v novi sezoni prvič nastopajo v regionalni Ligi SEHA Gazprom. Kaj to tekmovanje prinaša našemu klubu?

Liga SEHA Gazprom je odlično organizirano tekmovanje. Glede na državna prvenstva mislim, da gre za drugo najmočnejšo ligo v Evropi, takoj za nemško, a tudi tu z velikimi koraki stopa naproti temu, da jo prehiti. Omenjeno regionalno tekmovanje RK Gorenje Velenje omogoča igranje na višji ravni od slovenske rokometne lige ter ob enem daje našim mladim rokometašem možnosti za napredek. Razlika med celjskim in našim klubom napram ostalim je bila enostavno prevelika. Da nastopanje v Ligi SEHA Gazprom prinaša napredek, je jasen primer RK Celje Pivovarna Laško, ki kaže odlične predstave tudi v Ligi prvakov.


Kako bi ocenili začetek te sezone?

V uvodnem delu sezone nismo uspeli doseči vseh zastavljenih ciljev. Ni se nam uspelo prebiti v Ligo prvakov, za katero smo v vodstvu kluba trdo delali celotno leto. Tudi nekaterih preostalih tekem nismo odigrali najbolje, zato smo se odločili za določene spremembe. Ne glede na vse cilji ostajajo visoki, želimo si postati državni prvaki in prekiniti vladavino celjske ekipe v slovenskem rokometu.


Kakšna je vaša vizija delovanja kluba? Kako ga vidite v prihodnjih letih?

Kot sem že dejal, je naša želja, da se klub čim bolje vključi v lokalno okolje. Ena osnovnih nalog kluba je, da še izboljša kakovost življenja v Velenju. Mladim želimo ponuditi možnost, da se ukvarjajo s športom, z rokometom, vsem prebivalcem pa športno zabavo. Klub se poslužuje tudi humanitarnih projektov na več ravneh. Po drugi strani želimo postati razvojni center mladih rokometašev, z željo, da bi v prihodnosti vsaj polovico igralcev članske ekipe črpali iz lastnega pogona, a bili ob tem še vedno konkurenčni tudi na mednarodni sceni.


Katere so vaše, s klubom povezane, največje želje za v bodoče.

Ena večjih želja je, da uspešno zaključimo finančno sanacijo kluba. RK Gorenje Velenje želimo še dodatno usidrati v lokalno okolje, pridobiti čim več navijačev, ki bodo redno do zadnjega kotička zapolnili tribune Rdeče dvorane. Tu smo zagotovo na pravi poti, saj se je število prodanih letnih vstopnic za to sezono, napram prejšnji, podvojilo. Želim si tudi da bi zaposleni ljudje v klubu, predvsem pa igralci na parketu uživali v svojem delu ter zmagovali in s tem še dodatno nagradili vse naše zveste navijače na čelu z navijaško skupino Šaleški graščaki, ki nam mnoga leta nepretrgoma stoji ob strani v dobrem in slabem.

Prijavi se na e-novice

Prijavi se