Show menu

Gorenje v finalu državnega prvenstva

20. 5. 2015

Tekma za biti ali ne biti je pripadla Gorenju. Po hoji po robu so se ose v zadnjem delu izvlekle in si tako prvič v zgodovini zagotovile finale državnega prvenstva. Tekma je postregla z vsem kar ta trenutek slovenski rokomet premore, za nepotreben dodatek pa sta ob koncu poskrbeli obe ekipi, ko sta po petelinje v splošnem pretepu merile moči.


RK Gorenje Velenje : RK Maribor Branik 37:34 (16:19)

Sodnika: Deržek, Brecelj

Gledalci: 1000

Ko je v igri finale in o njem odloča le ena tekma, se v slehernem igralcu prebudi dodatna motivacija. Tokrat sta jo obe ekipi imeli na pretek, slika te pa je bil prvi polčas. Igra, nabita s požrtvovalnostjo, je gledalcem, ti so tokrat lepo napolnili dvorano, servirala vroč rokomet.

Več od prvega polčasa so imeli gostje, ki so v uvodu povedli (0:2), prednost pa držali vseh 30 minut. Pri vijolicah sta bila najbolj razpoložena Kaleb in Cingesar, veliko pa je ponovno prispeval Emir Taletovič, ki je učinkovito ustavljal strele Gorenja.

Osam je prednost Maribora uspelo trikrat izničiti (3:3, 4:4 in 5:5), nato pa so gostje počasi višali prednost. Največja rezultatska luknja je zazijala v 23. minuti, ko so vijolice po zadetku Cingesarja pobegnile na štiti zadetke prednosti.

Cvijič, ki je videl, da igra ni tako tekoča, kot je v navadi Gorenja, je poskušal z več menjavami. Rešitev je za kratek čas našel v Nejcu Cehtetu, a tudi to ni bilo dovolj. Težke noge od napornega konca tedna so naredile svoje in krč Gorenja je Deničeva ekipa pošteno izkoristila.

V zaključku polčasa so Velenjčani pritisnili, se po zadetku Šoštariča približali na le zadetek zaostanka (15:16), a nato popustili. Maribor je priložnost izkoristil, ponovno povedel in odšel na odmor s tremi zadetki prednosti (16:19).


V drugem delu so ose resneje pristopile k stvari in razliko znižale, nato pa celo povedle. Medved in Kleč sta peljala Gorenje na +2, po naletu pa je že kazalo, da bo Gorenje v višji prestavi z lahko odpravilo Maribor.

Položaj se je po napakah Gorenja hitro obrnil na glavo. Nihanja v igri, ki skozi celotno sezono krojijo rezultate Gorenja, so ponovno poskrbela, da namesto da bi se ekipa »odlepila« in rezultatsko pobegnila, pa je nasprotnik ponovno prišel do aktivnega rezultata.

Napetost je iz minute v minuto naraščala, vrhunec pa dosegla nekaj minut pred koncem, ko je za vodstvo s 33:30 zadel Šoštarič. Na parketu se je vnel vsesplošni pretep z mobilizacijo vseh enot. V kontaktu sta bili obe ekipi, za dodaten zagon položaja pa so poskrbeli rezervni igralci, ki so stanje še dodatno poslabšali.

Nič kaj v športnem duhu se je dogajanje pomirilo šele, ko sta posredovala oba strokovna štaba, izid pretepa pa so bili štirje rdeči kartoni, po dva na vsaki strani.

Do konca tekme je ostalo le še nekaj sekund in ob prednosti treh zadetkov so ose že začele slaviti uvrstitev v veliki finale.

Sedaj ekipo Gorenja čaka prva tekma finala. V soboto bodo rumeno-črni gostovali v Zlatorogu, kjer pa vež možnosti oziroma vlogo favorita Janez Gams prepušča sosedom iz Celja. »Danes smo bili pod velikim pritiskom. Lahko bi rekel, da se nam je sploh v prvem polčasu strah nalezel v kosti. V drugem delu smo odigrali bolje, a smo v igri ponovno zanihali, in namesto da bi prišli do varne razlike, smo dopustili, da se nam je Maribor približal.«

 

RK Gorenje Velenje:

Božović 1, Cehte 3, Medved 3, Burić S. 2, Ovniček 1, Burić B., Szyba 4, Skube 8, Ferlin, Golčar, Šoštarič 7, Kleč 5, Gams, Nosan 3, Dujmovič, Bećiri.

Izključitve:  4 minute

7-m: 5/5

Rdeči karton: Burić 60'

 

RK Maribor Branik:

Cingesar 6, Žmavc, Kaleb 9, Jamnik 2, Poklar 6, Čudič, Taletovič, Fidel 1, Žabič 2, Špende, Verdinek, Brajović 1, Mišković 1, Mlakar 6, Kastelic.

Izključitve: 10 minut

7-m: 6/6

Osa pika

Prijavi se na e-novice

Prijavi me